Om Mopsen

WWW.LOWRIDERS.SE ©  • LOWRIDER'S KENNEL• MOPS - PUGS BLACK &FAWN


INTRESSANT LÄSNING OM  MOPSEN :

Om Mopsen

 

Inledning.

Alla som har kommit i kontakt med Mopsen har skrivit längre eller kortare artikel i ämnet.

Mopsens ursprung.

Beträffande Mopsen ursprung är dom flesta bedömare överens att Mopsen troligen härstammar från Kina.

Första osäkra spåren som kan eventuellt härledas till Mopsen daterar en del så långt i tiden som till 1700 talet f. Kr. Mendom första någorlunda tillförlitliga bevis om Mopsens existens är skrifterna från Konfucius tid (552-479 F. k.) Tyvärr är det bara fragment som räddades efter härskarens Ch’inSih order att bränna alla skrifter omkring år 250f.K.

Så brukar det börja.

Men. Alla är dock inte överens om det och Mopsen kan ha funnits på Jorden längre än vi anar. Det är nämligen så att på vår planet finns det mängd av mystiska fornlämningar.

Om deras uppkomst florerar massor med teorier men bara teorier. Ingen har hittills lyckats komma med rimliga förklaringar. En del forskare och författare som Erich von Däniken, Robert Charroux m.fl. påstår att dessa oförklarliga ting  är spår efter besökare från rymden! Det låter väldigt intressant. Och om vi accepterar dessa teorier så har vi given svar varifrån Mopsen härstammar! Mopsen är helt enkelt en av dessa kvarlämningar! Rymdbesökarna hade naturligvisst sina Mopsar med sig ty vem skulle man annars ta som sällskap på långt tjänsteresa mellan stjärnorna än älskade Mops. Vem skulle kunna skilja sig från honom längre tid? Dagar, veckor, ljusår??

Dessa besökare från andra världar landade förmodligen i Kina och där smet en och annan Mopskrabat driven av sin nyfikenhet. Och blev kvar. Sedan på 600talet f.Kr. uppmärksammades den och blev kompis med människan. Därpå noterades att Mopsen finns och historien därefter känner vi redan.

Efter att ha läst dessa rader kommer säkert många att skrika efter bevisen.

Men titta då på mopsen egenskaper:

- Mopsen är tolerant, utan aggressioner, utan behov att jaga och döda.

- Mopsen bildar inga revir och har därmed inga behov att  försvara det. Tvärtom   

  välkomnar han alla till område han lever på!

- Mopsen litar oinskränkt på alla människor och älskar alla!

- Mopsen är trogen!

- Mops är läraktig – gör aldrig samma misstag!

Handen på hjärtat. Är inte dessa egenskaper numera rätt sällsynta på våran Moder Jord?

 

Vad eller vem är Mops?

Vetenskapen klassar Mops som liten hund. Men vetenskapen klassar även jordgubbe som nöt, banan som kryddväxt så vad kan man lita på?

Har någon någonsin hittat bananer på Konsum eller ICA i kryddhyllan?

Mopsens klassning är förmodligen grundad på likheterna med hundens anatomi. Men om läsaren ursäktar så är människans anatomi snarlik grisens

och ingen drar några långtgående slutsatser av detta faktum. Ingen försöker göra jämförelse (Jo kanske ibland men det hör inte hit - nu handlar det om Mopsen!)

Mops helt enkelt Mops och med hänsyn till hans rötter bör han stå i klass för sig själv.

 

Att ”äga” en mops.

Att börja med vill jag rätta till vanligt förekommande uttryck som att ”skaffa en mops” eller ”äga en mops”. Ingenting är felaktigare! Man utökar familjen med en mops, man införlivar Mops i familjen, man flyttar ihop med mopsen men man äger aldrig en Mops! Det är tvärtom Mopsen som från första minuterna i nya hemmet gör anspråk på allt och alla. Det går visserligen att komma överens med mopsen men då måste du och hela familjen ha god kompromissvilja!.

 

Att leva med mopsen.

Mopsen har för sig att han är skapt till att bevaka din vällbefinnande jämt och överallt. Därmed är din rörelsefrihet borta för alltid och vart du än går så följer mopsen vakande öga med. Och om du absolut måste besöka visa utrymme där du vill vara ensam så kan du räkna att Mopsen sitter troget utanför och vaktar. Dock visar han tydligt sitt missnöje med att han inte fick följa med. Han sitter bredvid dig vid TV, han sitter på din fot så fort du stannar. Mopsen har ofattbar förmåga att vara i vägen och vad du än går så är han under fötterna, vad du än gör så hjälper Mopsen gärna till. Många faller efter en viss tid för frestelse att utöka familjen med en Mops till i förhoppningar att Mopsarna sysselsätter sig själva. Det är i för sig bra för Mopsen då den trivs bättre i grupp men förhoppningarna om lugnare tillvaron blir krossade. Nu blir det två Mopsar som skall uppfylla sina plikter. Nu blir det två Mopsar som hjälper till med allt. Framför hemliga rummet väntar två Mopsar och på din fot så fort du står stilla sitter plötsligt två Mopsar. Tyckte du att det var trångt i din favorit fåtölj med en Mops? Jo då får du erfara att det finns plats med en Mops till och kanske en till? Eller två? Mopsen har enormt behov av direkt fysisk kontakt till människa och detta tillfredställer han för varje pris. Jämt. Överallt. Ensam eller med sina bröder, systrar, kusiner och andra Mopsar.

Forskning runt frågor som berör Mops är av någon anledning lite eftersatt.

I Vatikanen grubblar ett koncilium kardinaler sedan flera hundra år tillbaka över hur många änglar ryms det på en nålspets. Det har provats hur många vuxna stuvar man i en Volkswagen Bubbla. Men ingen har hittills undersökthur många mopsar kan sitta på husses fot eller hur många mopsar får plats i mattes knä!

 

Med Mopsen blir livet aldrig som för.

Tyckte du för att under varma sommardagar slappna av i soffan på altanen? Glöm det i fortsättningen. Mopsen följer naturligvisst med och så fort du hamnar i drömmarnas rike bland susande palmer så flyger herr Mops upp med förskräckligt vrål för att jag bort närgången humla, skuggan av flygplan, en fiskmås eller ofta utan synlig anledning men att bara bevisa att han är vaken.

Mopsen är aldrig tyst. I l känslomässigt normal tillstånd utsötar han hela tiden några ljud, harklar, flåsar, grymtar, nyser, puffar och mycket, mycket mer. Tonarten och intensitet beror på individen. Men i känsloladdade situationer kan Mopsen låta precis som vad som helst på Jorden med omnejd. Ryter som lejon, jamar och spinner som katt, skriker som hes anka, gnäller som barn, ylar som varg, brummar som uppvaknade vulkan…...

Mopsens hörsel bör även den vara objekt för djupare studier. Mopsen hör när lockets lyfts från gryta på andra sida av huset men högt uttalat kommando som ”kom hit”, ”stanna” eller liknande hör han inte och besvarar dessa sittande på tre meters avstånd med helt oförstående blick som säger: ”varför då?”

 

Mopsen som ”viktväktare”.

I bostaden händer ingenting längre utan mopsens vetskap varken under dagen eller på någon annan tid. Om du hade om nätterna ovana att ta sig något gott från kylen så från den dagen mopsen dök upp i dit liv är det slut med detta. Mopsen har under visa omständigheter hörsel vassare än fladdermusen. Du kan smyga om natten till kylskåpet som indianerna från barndomens böcker, i filttofflor eller barfota, du kan sluta andas för tillfälle men, men….Innan du sätter tänderna i korven så sänk dina blickar neråt! Två stora förväntansfulla ögon möter din blick. Skamsen återställer du korven på plats och efter några ytterligare försök ger du upp för alltid.

 

Mopsens matvanor.

Mopsen kan äta hur mycket som helst när som helst och vad som helst. Och det är du som måste komma överens med Mopsen om portionerna och serveringstiderna.

Mopsen gör det motvilligt men till slut finner han sig i det. Dock är dessa tider heliga och mopsen påminner dig i god tid vad han förväntar sig! Några förseningar accepterar Mopsen inte och om det skulle mot all förmodan inträffa så utrycker han sitt missnöje mera än tydligt!

Och en viktig sak till. Servera aldrig måltiden till Mopsen i utomståendes närvaro! Föreställningen som mopsen presterar under förberedelserna av maten väcker även hos dina bästa vänner frågor som: ”varför får inte stackaren mat flera gånger i veckan?”och ” Måste han få så lite?” Och du slipper eventuella anmärkningar om djurskyddsföreningar och plågeriet.

 

Mops som vakt.

Men gör Mopsen något till nytta? Hans jordiska släktingar måste ofta arbeta. Dra släde, skrämma älgar, simma efter skjutna fåglar, jaga bovar eller åtminstone hämta tidningar, tofflor med mera. Och mopsen? Jo mopsen är faktiskt den bästa skydd mot inbrottstjuvar. Vid minsta oljud eller okända ljud ställer mopsen till rabalder oavsett tiden på dygnet. Och väcker allas uppmärksamhet att något är i gärningen. För det mesta är det falska larm som att grannen har kommit med ny bil kl. tvåpå natten, skatan misslyckades landa på hängränna klockan tre på morgonkvisten och så vidare. Men den dagen det skulle vara allvar så är Mopsen bered. Så länge skulle tjuven väsnats på utsidan så väsnas även Mopsen på insidan. Men i ögonblicket då tjuven skulle sätta sin fot in i bostaden så slutar Mopsen med oväsen. Och p.g.a. sitt utomjordiska förtroende till människor välkomnar han tjuven!

Men det har nämnts förut att Mopsen måste vara behjälpligt med allt och överallt. Och så även i detta fall. Han skulle följa tjuven på hans snokande i bostaden och så fort han skulle stanna så skulle Mopsen sätta sig på hans fot. På så sätt skulle inkräktaren effektivt hindras från att fylla medhavda svarta säck med dyrbarheter. Skulle tjuven mot all förmodan lyckas med bedriften att fylla säcken så har han inte vunnit! Det återstår det svåraste och det är att utrymma fältet! Som bekant är alla välkomna till Mopsens domäner men lika bekant är att ingen får lämna honom. Då känner han sig så förolämpad att han börjar utsöndra så hjärtskärande klagovisor att även den mest hårdhudad skummis om han inte skulle mjukna så skulle han tomhänt fly han hals över huvudet. Så mopsen är verkligen den bästa skydd för hemmet och alla som bor med Mopsen borde få rabatt på hemförsäkringar.

 

Faran med mopsen.

För en tid sedan gick det att läsa på någon av länkar till hemsidan Pug Dog Club of Czech Republik en notis om sjukdomen som sprids i Mopsens spår. Det talas inte mycket om. Tvärtom försöker man lägga lock på som brukligt är med alla obehagliga saker. Sjukdomen är visserligen inte smittsammänniskor emellan men den är å andra sidan obotlig.

Namnet på farsoten är TIM (Tokig I Mopsen). Den kommer smygande och man märker ingenting själv.

Några symptom att nämna:

Vid samtalen med medmänniskor börjar man vicka med huvudet från sida till sida

Man börjar glömma familjens högtidsdagar men Mopsens födelsedag firar man varje månad

Till fästliga tillfälle med bjudna gäster glömmer man att köpa det mesta men inte grisöron och magert leverpastej från ”Gröna slaktaren”

Man börjar läsa och översätta för Mopsen textremsa på TV

Vid bilbyte är viktigaste kriteriet hur många mopsar får bekväm plats

Och en vacker dag kommer grannen med försiktig påpekande att det är Mopsen som sitter i barnvagnen och det som går i koppel är barnet …..

 

Hur skall man skydda sig mot denna smitta? Jo det är enkelt. Om man möter en Mops då skall man aldrig titta i hans ögon. Några oförsiktiga sekunder räcker och man är förlorad………

 

 

Tack mopsar.se för denna information, man ler verkligen när man läser och tänker ja så är det ...

Visst håller ni med ?

*LOWRIDERS KENNEL ÄR GODKÄND OCH KONTROLLERAD AV LÄNSSTYRELSEN*